Näin käytät telefoonilaitetta

 


Soittaja

 

 

  1. Merkki keskukselle vääntämällä induktorin kampea 2 kertaa. Anna kuulokkeen olla vielä paikallaan.

  2. Nosta kuuloke paikaltaan odottaessasi keskuksen vastausta. Kuulokkeen leveämpi, suppilomainen pää vasemmalle korvalle. Vastaus saattaa jonkin aikaa viipyä.

    Yleensä vai 1 sana, "Haloo" tai "Keskus".

    Ellei keskus vastaa 10-20 sekunnin kuluessa, toistetaan kohta 1. Muista antaa kuulokkeen olla tuolloin koukussaan tai haarukan painettuna alas.

  3. Keskuksen vastatessa annetaan tavoiteltavan henkilön nimi ja numero. Tilaajaluettelossa oleva numero tulisi ottaa selville ennen kohdassa 1 mainittua kutsua. Kuuloketta pidetään jatkuvasti korvalla odotettaessa keskuksen vastausta, onko yhteys kyseiseen tilaajaan vapaa vai ei.

  4. Keskuksesta annetaan vastaus "selvä" tai "yhteys selvä tilaajalle..." (tilaajan nimi tai numero), Tässä vaiheessa annetaan uusi merkkisoitto kääntämällä kampea 3-4 kertaa kuulokkeen ollessa paikallaan koukussa tai haarukka ollain muulla tavoin painettuna alas. Sitten kuuloke asetetaan jälleen korvalle ja odotetaan vastausta tilaajalta , johon on nyt saatu yhteys.

    Ellei 20-30 sekunnin kuluessa saada tilaajalta vastausta toistetaan kohdan 4 toimet samalla vääntäen 5-6 kertaa.

    HUOM! Luettelossa voi tilaajan nimen kohdalla olla maininta "2 signaalia". Tällöin kampea on väännettävä 2 toisistaan selvästi erotettavassa osassa.

  5. Tilaajan vastattua "Haloo" tai mieluummin ilmoittanut nimensä aloitetaan puhelu, mieluimmin oma nimi mainiten. Tilaaja itse yleensä ilmoittaa vain sukunimensä. Jos puhelinverkon piirissä on kaksi tai ueampi samalla nimellä, voidaan yhtä hyvin ilmoittaa etunimi, arvo tai ammatti. Toiset merkinantoon vastaavat ilmoitavat paikan, missä he ovat, esim. "täällä Bergqvistin konttori".



 Vastaaja

6.   Heti kun kuullaan kellon merkkiääni, otetaan kuuloke paikaltaan ja pidetään sitä korvalla,                       kohdassa 2 mainitulla tavalla ja vastataan kohdasa 5 kuvatulla tavalla.



Molempien muistettava


Kun puhelu lopetetaan, ripustetaan kuuloke paikalleen ja annetaan sen jälkeen loppumerkki molemmin puolin vääntämällä kampea puoli ierrosta tai enintään yksi kierros. Jos tämä toimenpide unohdetaan, on keskus siinä luulossa, että linjat ovat varattuja, eikä niitä yhdistetä kenellekään toiselle tilaajalle. Jos koko yhteys käsittää ainoastaan kaksi puhelinasemaa, rajoitetaan merkinannot kohdissa 4, 5 ja 6 mainittuihin toimenpiteisiin.


Puhelimenkäyttöä koskevia erikoismääräyksiä



Ericssonin laitteen edessä seistään pitäen suuta  jnkin verran äänitorven yläpuolella, noin 3-4 tuuman etäisyydellä. Siten on mahdollista kirjoittaa oikealla kädellä esim. "puhelintiedotus" paperille, joka on pöytämäisesti sijaitsevan kannen päällä.


Jos käytetään Bellin puhelinta, puhutaan ääniaukon keskikohtaan  noin jalan (noin 30 cm) etäisyydeltä. Jos jostain  syystä halutaan puhua matalammalta, asetutaan lähemmäksi laitetta. Tiedotuksen kirjoittaminen käy päinsä erityisen tuen päältä.


Sanat tulee lausua selvästi siten, että jokainen tavu, jopa jokainen kirjain voidan eroittaa. Äänen on oltava  tasainen ja kuluva. Normaalietäisyydeltä puhuttaessa ei ääntä tarvitse mitenkään rasittaa. Useasti puhe kuuluu  selkeämmin käytettäessä hillittyä ääntä. Erikoisesti näin on silloin kun kuuloke ikään kuin "lyö korvat lukkoon". Tällöin on puhujan pyrittävä puhumaan hiljaisemmalla äänellä tai kauempana puhelimesta.


Signaalin annon tai puhelun epäonnistuessa tulee ensiksi epäillä, ettei ole menetelty edellä esitetyllä tavalla. Usein epäonnistumisen syynä on, ettei kuuloketta ole ripustettu paikoilleen kampea väännettäessä, jolloin haarukan kiinnike on väärässä asennossa. Joskus kuulokkeen paino saattaa olla riittämätön painamaan kiinnikettä ala-asentoon. Tällöin täytyy sitä (kiinnikettä) tulee pitää pidellä kädellä alhaalla merkinannon aikana.


Ukkosella on varovaisinta olla käyttämättä puhelinta ollenaan. Oletettavasti laitteessa kuitenkin on ukkosenjohdatin, mutta ei ole varmaa, että tämä pystyy täysin johtamaan purkauksia. Kuitenkin usein ukkosenjohdatin on siten järjestetty, että se voidaan erikoistoimenpiten - tulpanvaihdoin - saada täysin suojatuksi.

     


TAKAISIN









































































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti