keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Vuosi 1967 Osallistujan silmin osa IV

Kirjavaraston aarteita 5d

Vuosi on vierähtänyt Osallistuja lehden sivuilla. Olemme päässeet Osallistujalehden vuosikerran katsauksen viimeiseen osaan eli numeroihin 16-19 ja 21.

Suomen virallinen tilasto-Vakuutusyhtiöt 1967 kertoo numerotietoja muun muassa maamme siloisesta vakuutus-
toiminnasta. Näemme muun muassa vakuutusyhtiön perustamisvuoden 1896, jolloin maailma ja lakisäädökset
olivat jokseenkin erilaisia kuin 1960-luvullakin. Julkaisu löytyy www.doria.fi:stä.

Syyskuun puolivälissä Keskinäinen Hämeen Vakuutusyhtiö sai olla nykyaikaisen vakuutustoiminnan näyteikkunana. Lehtijutusta paljastuu, että yhtiötä olivat alun perin perustamassa paikallisten maanviljelijöiden toimesta palovakuutuksia varten. Merkille pantavana yksityiskohtana mainittakoon, että tällöin palovakuutuksia sai tehdä vain maaseudulla, koska suurpalojen riski kaupungeissa katsottiin liian suureksi. Sittemmin maailma oli toki jo ehtinyt 1960-luvulle tultaessa kovin muuttua ja vakuutusyhtiö kehittää toimintamuotojaan.

Minä nääs sanon Kallellekkin, että mennääskin moottorikisoihin, ja mentiin nääs sitte...”

Kuten on jo aiemmin tuli todetuksi, moottorirata oli Hämeenlinnassa uusinta uutta eikä katsojille ollut tarjolla 2020-luvun tarjontaa kaikenlaisten satelliittikanavien kautta. Viihdekokemukset oli hankittava paikan päällä milloin ja missä niitä olikaan tarjolla. Kun sitten Hämeenlinnassa oli lopulta mahdollista päästä seuraamaan moisia kisoja, ne tietenkin antoivat myös mahdollisiuuden kirjallisille esityksille tapahtuneista ja vertailulle esimerkiksi vanhoihin Eläintarhan ajoihin Helsingissä. Niin pääsivät myös Osallistujan lukijatkin mukaan ajoihin.

Vuonna 1967 oli vihdoin Ahvenistolla tarjolla vauhdin hurmaa, myös moottoripyörillä.

Moottoriurheilun lisäksi oli mahdollista myös joko kerrata tai kartuttaa urheilutietämystä muun muassa yleisurheilumme historiasta. Lehden samasta numerosta oli opittavissa, että Kalevan kisojen edeltäjiä oli kutsuttu Akilles-kisoiksi. Kalevan kisojen nimi juontaa kiertopalkinnosta, Kalevan maljasta, jonka vakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta vuonna 1909 lahjoitti mestaruuskilpailujen kiertopalkinnoksi. Osallistujan mukaan ensimmäinen kuvattu juoksukilpailu esitettiin Keskisuomalainen-lehdessä vuonna 1878.

Urheilukilpailujen lisäksi oli mahdollista myös perehtyä Osallistujan takasivulla olleen lehtijutun kautta mieskuorojen ”lauluveljeyteen”. Uutena hämeenlinnalaisena mieskuorona esittelyssä oli Laulu-Veljet. Osallistuja kertoi, kuinka kuorolla oli jo sangen lyhyessä ajassa takanaan kymmeniä esiintymisiä. Koolle oli saatu suuri joukko laulun haluisia ja -taitoisia nuoria miehiä. Alkusysäyksenä oli ollut televisioesiintyminen. Vuoden 1965 keväällä oli ollut televisiointi, jota varten oli alun perin koottu tilapäinen kokoonpano esiintyjiä. Niinpä oli siis televisio jo tuolloin vaikuttanut hämeenlinnalaiseenkin kulttuurielämään!

* * *


Syyskuun lopussa päästiin huutokauppaan. Osallistuja tutustutti lukijansa syyskuun lopulla parisen kuukautta toiminnassa olleeseen Hämeenlinnan Huutokauppa- laitokseen. Myynnissä olleen laajan valikoiman lisäksi valistettiin, että kyseessä oli liiketilan sijasta nk. julkinen tila eikä toimija joutunut maksamaan myynnistään liikevaihtoveroa, koska edellytettiin sen välittävän jo kertaalleen myytyjä ja siis myös verotettuja tuotteita. Kyseessä oli siis tilanne vuonna 1967.

Parolan panssareiden ajelu kaupunkialueella herätti tuolloin närkästystä joidenkin hämeenlinnalaisten keskuudessa. Jutun otsakkeessa todetaan kortteliajon panssarivaunulla maksavan yli 50000 markkaa/km. Osallistuja nosti esimerkiksi erään päivän, jolloin nuo raskaat ajoneuvot kulkivat reittiä Poltinahontie-Hattelmalantie vaurioittaen asfalttipintaa. Reitillä oli hiljattain päällystettyä pintaa ja Hattelmalan uusi liikennejakaja. Sarkastisena toteamuksena lehti kuitenkin huomauttaa Hämeenlinnan katujen tunnetusti muutenkin olevan kuoppaisia, jollaisina ne "pysyvätkin".

Cineman yhteyteen avattu Valttikahvio keräsi aikalaisilta sen sijaan hyvää palautetta etenkin aukioloaikojensa suhteen.

Kasarminkadulla oli tarjolla
kahvia markalla eli museon
rahanarvolaskurin mukaan
1,70 nykyeurolla.
Lehden tähän numeroon oli myös kerätty Aulangon alennustilaa käsitelleen artikkelin nostattamaa yleisöpalautetta. Ongelmaksi yleisön puolelta nähtiin kansallispuiston kaksijakoinen hoito Metsäntutkimuslaitoksen ja Matkailuliiton kautta. Myös opastuksen olemattomuuteen kiinnitettiin huomiota, vaikka myönnettiin kansallispuiston olevan luonteeltaan sovelias vapaaseen kuljeskeluun. Alueesta ei ollut kuulemma saatavissa minkäänlaista opalehtistä tai karttaa. Uusi matkailukartta Hämeenlinnasta tosin julkaistiin juuri vuonna 1967 ja siinä oli Aulankokin mukana. Eräs palautteenantaja oli pannut merkille lukuisat kieltotaulut ja varsinaisten luonnosta kertovien opasteiden puuttumisen. Palautteissa huomioitiin myös se, että puiston kuuluessa valtiolle kaupunkilaiset olivat ”jättäneet sen omaan arvoonsa”. Niinpä paikallista matkailuväkeä patisteltiin käyttämään tarmokkaammin puistoaluetta hyväksi ja omalle väelle oli kirjoittajan mukaan syytä antaa enemmän velvoitteita paikan hoidosta.

Myös taksvärkkikäsitettä selvennettiin lukijoille. Vuonna 1967 koululaisia pyrittiin kautta pohjoismaiden saamaan vapaaksi tavallisesta koulutyöstä, jotta voitiin osoittaa varoja perulaisen kansallisen yhteistyöelimen Cooperation Popularin käyttöön.

Takasivulla käytiin läpi tarmokkaan Etelä-Hämeen Tuberkuloosiyhdistyksen toimintaa. Tuolla taudilla lienee yhä jo nimenä paha kaiku ja viime vuosina tultaessa 2020-luvulle on ollut ilmeisesti joitain viitteitä sen uudesta tulemisesta.


* * *


Talous oli mylleryksessä myös vuonna 1967.
Ennakkotiedot alkaneen syys- ja talvikauden työllisyystilanteesta vuoden 1967 lokakuun puolivälissä kuvailtiin melko hälyttäviksi. Omaa kireätä taloustilannetta kuristi vielä kansainvälinen jännittyneisyys. Paikkakunnan suurimman rakennusliikkeen ja rakennusalan tarvikkeita tuottavan yhtiön , Kummila Oy:n toimitusjohtajan teollisuusneuvos Sulo Lonkan mukaan tuotannon monipuolisuus kuitenkin auttoi työllisyyden ylläpitämisessä. Työnvälitystoimiston johtaja Kauko Soirilan mukaan työnhakijoiden määrä oli lisääntynyt.

Yleisönosastokirjoituksessa muistutettiin, että matkailuasioita oli kuluneen syksyn aikana pohdittu monella taholla eli niin radiossa,kuin matkailulautakunnissa eri puolilla maata. Matkailualan edustajat Suomen YK-liiton ja Unescon myötävaikutuksella olivat pitäneet seminaariaan Itämerellä kansainvälisen matkailuvuoden merkeissä. Näin vuosikymmenten jälkeeen on mielenkiintoinen yksityiskohta, että kirjoittaja nosti esille esperanton merkityksen kielikysymyksen ratkaisuna. Elettiin ilmeisesti aikaa, jolloin tuosta keinotekoisesta kielestä uskottiin kehittyvän maailmanlaajuinen kieli. Vuosikymmenet ovat kertoneet toista ja vuonna 2010 Ylekin joutui toteamaan, että ”esperanto on kuin salaseura”.

Aluepoliittisen suunnittelun tärkeyttä
korostettiin.
Karisto mainosti kirjauutuuksinaan Esa Anttalan ”Tulijyrän takana”, Uul Erosen ”Kenraalivalssi”, Johannes Martio Simmelin ”Ei anna kaviaaria”, Anita Loosin ”...Mutta naivat tummaverisiä”, V. V. Majakovskin ”Sauna”, Guss Mattsonin ”Hyvä herrasväki”, Dorothy H. Hughesin ”Loppuunajettu”. Lisäksi oli kokeiluna neljän esikoiskirjailijan romaanien kokoaminen samaan niteeseen. Kyseessä olivat Seppo Valliuksen ”Toivo”, Veikko Leppämäen ”Anna meille alkuunpanija”, Simo Ojasen ”Seitsemän kaunista sisarusta” ja Juhani Niskasen ”Pelle”.

Lopuksi vielä esiteltiin Kanta-Hämeen Aluesuunnittelukeskuksen työsarkaa ja korostettiin suunnittelutyön tärkeyttä maakunnan kehitykselle. Tärkeänä tehtävänä kuvattiin alueeseen liittyviä koulu- ja tiesuunnitelmia sekä vesihuollon järjestämistä. Tuolloin viidentoista vuoden ikään ehtinyt yhdistys toimi keskuselimenä alueen kunnille. Hallinnossa oli kuitenkin tekeillä muutos organisaation muuttuessa kuntainliittomuotoiseksi. Artikkelissa pyrittiin konkretisoimaan teoreettiselta vaikuttanutta tavoitekenttää selittäen otettavan huomioon työvoiman kysyntä ja tarjonta, koulutusmahdollisuudet ja palvelun riittävyys. Pohjana työlleen keskus piti sitä maakunnallista rakennetta, joka ”Kanta-Hämeessä on syntynyt luonnollista tietä”. Tärkeinpänä pidettiin yrittää tietää ”mitä meiltä tulevaisuudessa vaaditaan ja odotetaan. Vaikka yhdistyksen ja seutukaavaliiton toimisto työskenteleekin huomattavalta osin arkisten, tämän päivän tehtävien parissa, on kaikessa toiminnassa tähtäys pitkälle tulevaisuuteen tavoitteena entistä paremman yhteiskunnan luominen”. Myöhempien aikojen lehdenlukijaa kenties kiinnostaa eniten artikkelin oheen liitetty kaavakuva kanta-Hämeen taloudellisten keskusten tuolloisesta luokittelusta.


* * *


Osallistujan mukaan suomalaisten hermoja koeteltiin melkoisesti lokakuun parin ensimmäisen viikon aikana. Autoveroa esitettiin lisättäväksi ammattimaisessa liikenteessä oleville henkilö- ja pakettiautoille. Sitten estettiin autojen tuonti kokonaan ja mätkähdettiin devalvaatioon. Alkoi liikkua huhuja setelien leikkaamisesta, mikä kuulemma sai aikaan varsinaisen kansanliikkeen. Kansaa rauhoiteltiin puhumalla tehokkaasta hintatarkkailusta ja kotimaisten tuotteiden kilpailukyvyn paranemisesta. Samalla uskottiin työllisyydenkin paranevan. Osallistuja suhtautui varsin kalseasti väitteisiin hintatarkkailusta todeten savukkeiden hintojen nousseen 20 %. Sitten esillä oli kahvin hinnankorotus, jonka liittymistä devalvaatioon lehti avoimesti epäili. Öljy-yhtiöt saivat myös osansa kommentoinnista nostettuaan bensiinin hintaa. Taustaksi bensiiniahdistukseensa osallistua huomautti bensiinin hinnan nousseen meillä myös Suezin kriisin jälkeen ”huolimatta siitä, että raakaöljyä ei tuoda Suomeen tuon surullisen kuuluisan kanavan kautta”.

Ennakkotiedot syys- ja talvikauden 1967 työllisyydestä eivät lupailleet hyvää. Kotoisten jännitteiden lisäksi oli
maailmanpoliittinen tilanne kärjistynyt muun muassa Lähi-Itää ravistelleen Kuuden päivän sodan ja Vietnamissa
jatkuneen sodan vuoksi.

Noh, lehti sivuutti mielenkuohussaan, että ilmeisesti häiriö markkinatilanteessa heijastui koko öljyalaan ohjaten kysyntää sinne, mistä öljyä oli saatavilla. Meillä Suomessa toki varmasti vaikutti pahalta maksaa enemmän öljystä, jota tuotiin ihan jostain muualta yleisen kysynnän rakenteen muututtua ja ohjauduttua eri tavoin kuin aiemmin.

Edellä mainitut korotukset tulivat tietenkin aivan kotimaistenkin tuotteiden hintoihin vaikuttamalla kuljetus- ja tuotantokustannuksiin ja lämmityskustannuksiin.

Lehden sivuilla näkyi lokakuussa myös suuresti Suomen ja Neuvostoliiton juhlavuosi. Suomen ja Neuvostoliiton ystävyyskuukauden juhlaa mainostettiin. Sen pitopaikkana oli raatihuoneen juhlasali 20.11.1967 klo 19. Kummallakin puolella rajaa vietettiin siis 50-vuotisjuhlia.

Kansanedustaja JuhoTenhiälä toi esille kulttuurityön merkityksen kansojen lähentäjänä. Asiaan liittyneen kirjoitukseen lisötyssä valokuvassa poseeraavat Armenian arkkipiispa ja Tenhiälä ilmeisesti sikäläisen kirkon edessä. Kaupunginjohtaja Leo Kohtala puolestaan korosti ystävyyskaupunkitoiminnan merkitystä.

Toimitusjohtaja Lauri Martikainen muisteli Osallistujan sivulla, kuinka oli päässyt vuonna 1965 tutustumaan puhelintoimeen Leningradissa siellä puhelintoimesta vastanneen verkoston johtajan hallituksen päällikön V. Malinnikovin opastuksella. Martikainen kuvaili vierailuaan onnistuneeksi ja ajatuksia herättäneeksi ja uusia ratkaisuja esiin tuoneeksi. Erona sikäläisessä toiminnassa täkäläiseen verrattuna hän mainitsi, ettei Leningradin paikallisliikenteessä peritty varsinaista puheluveloitusta, vaan porrastettu vuosimaksu oli vastaavasti korkeampi. Vaikka järjestelmällä oli laskutuspuolella etunsa, ruuhkautui puhelinliikenne ilmaisissa palvelunumeroissa. Koko puhelintoimi rajan takana perustui sekin tarkkaan ohjelmointiin lähinnä viisivuotisjaksoin. Martikaisen mukaan lisäkontakteja puhelintoimen puitteissa etsittiin ja neuvostoliittolaiselle kollegalle oli voimassa vierailukutsu Hämeenlinnaan.

Vuoden teeman mukaisesti muisteltiin valokuva kera myös suuren avaruussankarin Juri Gagarinin vierailua Hämeenlinnan kirkkopuistossa vuonna 1961.

Esittelyssä oli myös Matin Saunan ja
Pesulan pesulatoiminnat.
Tärkeä pesula-ala sai huomiota Matin Pesulan kautta Osallistuja kertoi lukijoilleen Matin Pesulan palvelleen hämeenlinnalaisia perheitä lähes vuosikymmenen edustaen suurinta alan liikettä paikkakunnalla. Laitoksen toimintaa esiteltiin lyhyesti ja todettiin päivittäin käsitellyn yli kolmesataa kiloa puhdasta perhepyykkiä.

Viereisessä artikkelissa opasti pianonvirittäjä Paavo Lannes alansa perusasioihin.







* * *



Näin on tultu lopulta joulun alle vuonna 1967 ja viimeiseen tältä vuodelta säilyneeseen Osallistujat-lehden numeroon. Joulun sijaan etusivu huutaa kuitenkin – hypnoosia!

Rinnakkain istuen veti kolmisenkymmentä soutajaa kilvan kohti kaukaista rantaa. Sitten alkoi vene vuotaa. Piti soutaa yhä nopeammin ja samalla piti heittää myös vettä veneestä. Oli kiire, kiire...Sähinä ja hosuminen oli sanoin kuvaamaton.”

Soutajat eivät kuitenkaan istuneet veneessä, vaan Hämeenkaaren katsomossa. He olivat hypnoosissa.

Olliver Hawk vuonna 1967.
Kuva Wikimedia Commons
Osallistujat kertoi kiinnostuneille lukijoilleen, mitä kaikkea auliilla koekaniineilla Hämeenkaaressa teetettiinkään. Maailmankuulu Mr Olliver Hawk ratsasti yleisönsuosionsa huipulla. Hämeenlinnaankin oli järjestetty ylimääräinen näytös. Taustalla mainittiin kenties olleen aiempi television Jatkoaika-ohjelma, jonka kautta kyseinen henkilö oli saanut tehtyä itseään ja asiaansa tunnetuksi. Aivan ilmeisesti Hawk osasi ottaa yleisön puolelleen huolimatta kuivahkosta alustuksestaan. Nykylukija saattaa sielunsa silmin kuvitella katsojajoukon huhtomassa katsomossa. Kaikenlaista pystyy nykyään näkemään satelliittikanavilta, mutta 1960-luvun maailmassa moni asia oli vielä itse koettava. Hawk ilmeisesti todella villitsi aikanaan ihmisiä, vaikutuksen on spekuloitu ulottuneen korkeimpiin tahoihin asti, sillä vielä vuonna 2019 Yle kirjoitti: ”Hypnotisoija Olliver Hawk sai Suomen pauloihinsa – tuore dokumentti väittää, että Hawk sai presidentti Kekkoselta salaisen tehtävän”.

Ei kulunut vuodenaika sentään ollut tuntematon Osallistujallekaan, sillä toisaalla lehden sivuilla se kirjoitti muun muassa.”Nyt on aika... - - ottaa ullakonavain päättäväisesti käteen ja kiivetä sinne ja penkoa kaikki vanhat ja tarpeettomat vaatteet ja kengät ja kunnostaa ja lähettää paketti rajaseudulle. Myös joulun jälkeen tarvitaan kipeästi avustusta siellä - - kirjoittaa kaikki tärkeät asiat joululistalle...

Apua askarteluun ja ruokahaluun tarjosi Vaneriliike Räsänen muutettuaan uusiin tiloihin Kaurialankatu 20:een laajennettuaan huomattavasti toimintaansa. Normaalien rakennustarvikkeiden lisäksi löytyi liikkeestä runsaasti harrastelijoille ja ”tee-se-itse” -miehille tarkoitettuja tarvikkeita, metallialan tuotteita ja työkaluja.

Viimeisenä juttunaan takasivulla lehti esitteli ”teollista autoilijan palvelua” eli eri toimipisteissä kaupungissa toiminutta Auto-Kumipalvelua. Lehden ilmestyessä yritys esimerkiksi ainoana Helsingin ulkopuolella valmisti renkaiden uusimisen reunasta reunaan -menetelmällä, jolloin rengas uusittiin myös sivuilta.

Näin on käyty yksi vuosi yli viidenkymmenen vuoden takaa läpi ilmaisjakelulehteä selaten. Tietenkään käsittelyssä ei ole voinut olla koko sisältö, mutta toivottavasti tässä on tullut mainittu ajanjakso hiukan aiempaa tutummaksi myös niille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta tai muistikuvia ajalta. Samalla lienee käynyt selväksi tiettyjen aiheiden ajattomuus paikallistasolla.


* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti