perjantai 5. joulukuuta 2014

Joulukaljaa, leivoksia ynnä lipiäkalaa

Harhailua joulukuisessa Hämeenlinnassa  1914 - osa I

Vuosi 1914 oli kallistumassa joulua kohti. Eurooppa kävi suurta sotaa ja Venäjä siinä mukana. Suomen suuriruhtinaanmaassa valmistauduttiin kuitenkin suurella odotuksella joulunaikaan. Vielä ei ollut tietoa tulevien vuosien koettelemuksista. Kauppaliikkeet mainostivat kilvan varastojensa laajuutta ja ”päiwän halvimpia hintoja”. Koska edessä oli ”kaikkien kaipaama, kaikkien odottama joulujuhla, rauhanjuhla”, julkaisi Hämetär joulukuussa 1914 viikon välein kolme artikkelia, joissa esiteltiin Hämeenlinnan liikkeitä ja pyrittiin auttamaan ihmisiä joululahjojen etsinnän hankaluuksissa.


Hämeenlinnan kartta vuodelta 1892 antaa sangen hyvän
kuvan 1900-luvun alun kaupungista. Sen voi ladata
Hämeenlinnan Lydiasta.
Maailma oli sata vuotta sitten niin kovin erilainen ja silti samankaltainen kuin nykyään. Olen toisinaan pohtinut, mihin suunnistaisin ja mistä apua tarpeisiini kyselisin, mikäli joutuisin yhtäkkiä sadan vuoden takaiseen Hämeenlinnaan. Tunnettuahan on, ettei juuri mitään sen ajan rakennuksista joitain julkisia laitoksia lukuunottamatta ole jätetty jäljelle. Ilman tutustumista vanhoihin valokuviin olisi sangen vaikeata suunnistaa 1900-luvun alun kaupungissamme.

Löydettyäni sattumalta edellä mainitut Hämettären artikkelit pääsen aikamatkalle. Täytyy vain kaivaa esille aikalaiskartta tai ainakin mahdollisimman lähellä vuotta 1914 julkaistu. Ensimmäinen mieleenjuolahtava ajankohtainen asia olisikin sitten jouluherkkujen etsintä. Mistäpä niitä lähtisi etsimään?

Kaupunkia lännestä lähestyttäessä todennäköisin kulkuväylä on Läntinen viertotie eli nykyinen Turuntie, josta vuoteen 1924 käytettiin myös Chaussée-kadun nimeä. No niin, seison siis matkalla Poltinaholta kohti kaupunkia. Edessäni ylittää kulkutieni pohjois-eteläsuuntainen Ahokatu. Heti sen viertotien ja Ahokadun risteyksen itäpuolelle ensimmäisessä korttelissa Eteläisen viertotien pohjoispuolella, läntisimmässä korttelissa sijaitsee talo nro 225. Siellä kauppaansa pitää W. Wiljanen. Ellen tohdi edemmäksi kärryjen ja hiekkakuormien uurtaman kadun vartta kulkea voin aivan hyvin etsiä ruokatarpeita Wiljaselta. Lisäksi kauppias mainostaa runsaita varastoja kaikenlaista sekatavarakauppa-alaan kuuluvia tavaroita.

J. G. Grönin Sekatawarakauppa. Kuva Hämeenlinnan liike-
elämä ja liikkeet -teoksesta vuodelta 1911.
Kaupungin itäpuolella asustelevat tuttavani puolestaan suosittelevat Emil Asplundin Sekatawarakauppaa ja Kutomoliikettä Karlbergin tien varrelta, mistä voi sekatavarakaupan tuotteitten ohella ostaa ynnä tilata kaikenlaisia villa-asusteita. Eipä niidenkään vuoksi tarvitse ponnistella huonolla kelillä kaupunkiin asti! Tässä kohdin muistelen Hämettären maininneen, että P. Toropaisen Talouskauppa lopettaa näin jouluksi 1914. Taloustarpeita olisi siellä tarjolla uskomattoman halvalla. Lehti ei vain ole suvainnut liittää tekstiin osoitetta, koska on ilmeisesti uskonut jokaisen toki Toropaisen tuntevan. Eipä muuten apua näytä löytyvän edes osoitekalentereista. Turhaan selailen kalenteria niin vuodelta 1913-1914 kuin ikivanhaa vuoden 1887 opusta.

No, matka jatkuu. Ahdettuani reppuuni peruselintarvikkeita Wiljaselta päätän vielä etsiä sekatavaraa muualtakin. Lisäksi en tahdo unohtaa Uutta Kivennäisvesitehdasta, joka sijaitsee osoiteessa Kasarmikatu 60 (2000-luvulla paikalla on sijainnut antikvariaatti vastapäätä entistä tavarataloa). Hämeenlinnan liike-elämä ja liikkeet teos käyttää vuonna 1911 tehtaasta nimeä K.G. Weckmanin Kivennäisvesitehdas. Niinpä saankin kiiruhtaa ylitse Kuivasillan ja ohittaa sotilaskirkon sipulikupoleineen. Mikään uusihan kivennäisvesitehdas toki ei ole, sillä se on perustettu jo 1889. Siksipä sitä pidetään vuonna 1914 kaupungin vanhimpana tehdaslaitoksena. Sieltäpä saankin joulupöytään mietoa mallasjuomaa eli kaupunkilaisten hyvin tuntemaa Münschner-olutta. Muita tuotteita ovat olleet muun muassa karpale-viini, sooda vishy-vesi.

On vuoden 1914 Hämeenlinnassa toki muitakin panimoita. Uusi oluttehdas oli juonsi juurensa jo vuodesta 1851. Panimojohtaja Schmausserin huvila oli kohonnut Vanajaveden rantaan jo vuonna 1902. Koskimies on kertonut Schmausserin perikunta vuokrasi 1904 E. Kauppiselle ja A. Kiutulle. Kiutulla oli olutpanimo, Mallas- ja Virvokejuomatehdas A. Kiuttu keskustan koilliskulmassa (nyk. Kirjaston paikka) vuosina 1857-1912. 
 
Vuoden 1913-1914 Osote-kalenterin mukaan Hämeenlinnassa vielä riitti juomatehtaita, vaikka ilmapiiri
alkoikin jo maassa kallistua alkoholin muunnin ja anniskelun rajoitusten kannalle puhumattakaan sota-
tilan vaikutuksista.

Ah, Kiutusta ja Kauppisesta mieleeni tulee, että Kasarmikadun sijasta olisin voinut juoma-asioissa kipaista yhtä hyvin Kaurialan puolella, minne Kauppinen on hiljattain rakennuttanut liiketoimintaansa varten ensimmäisen Kaurialan kivitaloista. Hämetär muistaa erityisesti mainita Kauppisen tuotteista Pöytäkaljan, Kansallisoluen ja Kansallisportterin. Vuoden 1914 käsityksen mukaan nuo parhaista aineista valmistetut juomat ovat olleet sekä terveellisiä että ravitsevia. Vuoden 1913-1914 osote-kalenterista löytyvät kyllä vielä Hämeenlinnan Kaupungin Väkijuoma-, Vähittäismyynti- ja Anniskelu- O. Y., Hämeensaaren Polttimo O. Y., Saxelinin ja Schmausserin olutpanimoot, joten joulujuomista ei ainakaan pitäisi olla pulaa. Toki muistan lukeneeni lehdestä pitkin vuotta 1914, että varsinkin väkevämpien juomien anniskelussa ja myynnissä on astunut voimaan rajoituksia. Niinpä taitaakin olla nyt parempi jatkaa taas tutkimusmatkoja sekatavarakauppa puolelle.

Kun nyt olen kuitenkin päässyt jo Kasarmikadulle asti päätän kurkistaa A. Karénin kauppaan, joka sijaitsee 1914 Birger Jaarlin Kadun ja Kasarmikadun kulmassa. Osote-kalenterikin mainostaa sieltä löytyvän koti- ja siirtomaan tavaroita ynnä paikkakunnan monipuolisimmin lajiteltu lanka- ja maanviljelyskoneiden kaupan. Hämettären toimitus suosittelee liikettä joulun porsliini-, lasi- ja lankakaupankäyntiä varten.

Maria Oksasen Kotileipomo. Kuva teoksesta
Hämeenlinnan liike-elämä ja liikkeet.

Karénilta kiiruhdan Hallituskadulle. Siellä numerossa 83 eli Läntisen Linnankadun ja Hallituskadun kulmassa löytyy Maria Oksasen Kotileipomo, jossa valmistuvat niin yksinkertaiset kuin hienoimmatkin leivokset. Vaan kantaisinko tässä vaiheessa vielä moisia repussani? Jopa ne mahtaisivat jauhautua rikki. Jotain saatan löytää myös Hämeenlinnan vanhimmasta leipuriliikkeestä eli 1835 perustetusta K. E. Lindholmin Leipomosta ja konditoriasta, joka on kuulemma sijainnut miesmuistin ajan Kasarmikatu 57:ssä Hallituskadun ja Raastuvankadun välillä. Saattaisin jopa pistäytyä siellä kaffeella. Sinänsä ihmettelen, ettei Hämetär ole maininnut sanallakaan Vainikaisen kahvilaa nykyisten Linnankadun Raatihuoneenkadun kulmassa, vaikka se oli 1910-1930 -luvuilla erityisen suosittu paikka. Kenties sanomalehdellä vain ei ollut reklaamisopimusta Vainikaisen kanssa? Vainikainen suosio lienee 1914 tarpeeksi taattu muutenkin?

Palaan Ison luoteiskulmaan. Kuvittelen nyt näkymää kohti kirkkoa. Tuosta kulmasta kupoli peittää Skogsterin liiketalon näkyvistä. Anders Gustaf Skosterin tavaratalo on valmistunutb 1907. 1912 suunnitteli Armas Lindgren tavaratalon lisätiloiksi kolmikerroksisen punatiilisen rakennuksen Raastuvan kadun varteen. Skogterin liikekeskittymän vaikutus kaupungille on varmasti ollut mullistava, jota saattaisi kaiketi parhaiten verrata 2000-luvulla koittaneeseen moottoritien katteen rakentamiseen ja suunnitelmiin Etelärannan uusrakentamisesta. Kulkija varmasti löysi sieltä lähes kaiken etsimänsä siirtomaatavaroista, lampuista, laseista, porsliineista ynnä muista sellaisista aina räätälin palveluihin. Hämetär kutsuukin Skogsterin tavarataloa yksinkertaisesti palatsiksi.

Skogster. Vasemmalla 1907 valmistunut tavaratalo ulkoa päin. Oikealla näkymä siirtomaatavaraosastolta.
Kuva teoksesta Hämeenlinnan liike-elämä ja liikkeet.

Koettaessani eläytyä vuoden 1914 retkeeni saatan alkaa kokea jonkinlaista ahdistusta nykyaikaisen tavaratalon ihmisvilinässä. Skogsterin sijasta taidan poiketa J. G. G. Grönin Sekatawara-, Nahka-, Kalastus- ja Matkatawarain kaupassa, Raastuvankatu 55. Monipuolisista valikoimista löytyy kuulemma kalanpyydyksiä, matkatarpeita, hevosmiesten tarpeita, kenkiä, hattuja ym. Jos vaikka ostoksia vatten tarvitsisi jopa matkalaukun tai kengät menisivät uusintaan, Gröniltä ilmeisesti löytyisi apua.

J. Lehtosen Lihakauppa. Kuva teoksesta Hämeenlinnan
liike-elämä ja liikkeet.

Kun on matkaan saatu lisää kuljetusneuvoja, mieleen juolahtaa vielä etsiä hyvää lihaa. Sitä löytyy Hallitus- ja Kasarmikadun kulmasta J. Lehtosen Lihakaupasta. ”Päiwän halwimmalla hinnalla” sieltä saa tuoretta naudan-, lampaan-, vasikan ym. lihaa. Joulun alla hämeenlinnalaisia kehotetaan poikkemaan Lehtosella .

Tuossa samaisessa kadunkulmassa silmät osuvat Aukusti Laurilan Sekatawarakaupan suuntaan. Muun muassa lamppuvaraston loppuunmyynti on siellä paraikaa jouluussa 1914 meneillään. Pikkuväelle tuliaisiksi kävisivät monenmoiset leluset. Kotimaisen ”Junapelin” ratkaisusta luvataan palkkioksi kokonaista 50 Suomen markkaa. Kas, siinäpä olisi vekkulia ajanvietettä joulunpyhiksi ja se voisi kääntyä jopa sievoisesti voiton puolelle! Jos jäiset kadut muuttuvat taas mutaiseksi sohjoksi, matkaan voinee ostaa kunnon kalossit.

Mutta entäpä joulukala, kunnon lipiäkala? G. Vekan kalakaupasta Rauhankatu 40:stä saan vielä haalittua muiden ruokatarpeiden päälle lisää tuoretta jouluherkkua, siikaa, lohta, silliä ja ties mitä, tietenkin päivän halvimmilla hinnoilla. Jos sitten vielä jotain tekee mieli, Juho Ruokonen Panimokatu 16 auttaa. Ruokosen Sekatawarakaupan omenat, rusinat, väskynät eli luumut ovat oiva lisä joulupöytään. Saapa tuota lipiäkalaakin erityisesti myös Ruokoselta. Mikä parhainta Ruokonen opastaa soittamaan numeroonsa 92, mikäli asiakas ei ehdi kauppaan. Hänellä on kotiinkuljetus! Niinpä häneltä sitten saakin sitä ruokatavaraa, mikä kenties unohtuu omista kantamuksista.

Näin kun on tässä kierrelty ruoka- ja sekatavarakauppoja on syytä jo viedä ostokset kotiin. Seuraavalla kerralla on vuorossa kurkistaa joulukuisen Hämeenlinnan erikoisliikkeisiin, joita niitäkin todella paikkakunnaltamme löytyy.

Hämettären joulukuussa 1914 esittelemiä hämeenlinnalaisia ruoka- ja sekatavarakauppoja.




LÄHTEET:



Sanomalehdet:



Hämetär 5.12.1914

Hämetär 12.12.1914

Hämetär 19.12.1914



Y. S. Koskimies. Hämeenlinnan kaupungin historia 1875-1914











Skogster




Armas Lindgren

http://www.hamewiki.fi/wiki/Armas_Lindgren



Hämeenlinnan liike-elämä ja liikkeet, s1-104




Hämeenlinnan liike-elämä ja liikkeet, s105-208




Hämeenlinnan osote-kalenteri 1913-1914




Hämeenlinnan kaupunki

Hämeenlinnan rakennushistoriallinen selvitys

Kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen keskustassa ja Keinusaaressa 1778-2014

2504




Hämeenlinnan kaupungin asemakartta 1926




Pikkutori, Suomen kasarmit ja vanha hautausmaa

asemakaavoitus, rakennushistoria ja kaupunkikuva




Hämeenlinnan kaupunki n. 1892, talot ja katot eriteltyinä




Hämeenlinnan asemakaava 1887




Hämeenlinnan kaupungin asemakartta 1926





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti